JMK play

Tintin, släng dig i väggen!

Publicerad: Tisdag 29 januari 2013
Kategori: Praktiksummeringen hösten 2012

Tintin kryss

Kolla på Tintin. En lillgammal jävel som tycker att han är viktigast i världen. Eller titta på Annika Bengtzon, författaren Liza Marklunds karaktär som går över lik för att få sin story. Socialt inkompetent och utan någon självbevarelsedrift eller ödmjukhet. Skulle det vara något att eftersträva?

Så ser ofta bilden av journalisten ut i populärkulturen. Skrupelfri och uppfylld av Uppdraget med stor bokstav. Det var den bilden som gjorde att det tog lång tid för mig att förstå att det var journalist jag ville bli. 

I mitt huvud hade jag en väldigt bestämd uppfattning om hur en journalist är och hur en sådan tänker. För att bli en bra reporter måste vara en allvetande och nyhetstörstig åsiktsmaskin, något som inte alls stämmer in på mig. Så att jag skulle söka till JMK fanns inte på kartan. 

Men så satt jag där med universitetets kurskatalog i famnen och läste om institutionen som förut kallades Journalisthögskolan. "Medie- och kommunikationsvetenskap låter bra", tänkte jag. "Då jobbar man väl med… kommunikation…". Men att ta nästa steg och söka kursen för de som bestämt sig, Journalistisk produktion, det går ju inte. Det är ju inget för mig (eller jag är inget för den, som jag nog snarare tänkte). Men då röt min gudmor till. Hon är själv journalist och hon sa det var det dummaste hon hört. Hon trodde på mig och gav mig den sista knuffen som fick mig att slutligen erkänna att det här var ju det enda jag faktiskt ville göra. Det enda yrke som jag verkligen lockades av. 

Nu är det snart två år sedan den gången då hon hjälpte mig att våga. Min bild av journalisten och journalistiken har förändrats. Nu vet jag att det inte handlar om att kunna allt från början, utan att låta nyfikenheten styra. Om det är något råd jag skulle vilja ge den som funderar på journalistiken men som inte tror sig passa in, så är det att skita i Tintin och Annika Bengtzon. Vad jag menar är att du ska välja dina egna förebilder. Eller strunta helt i det och göra den journalistik som du vill! 

 

Av