JMK play

Schlagern, jag utmanar dig!

Publicerad: Onsdag 9 januari 2013
Kategori: Praktiksummeringen hösten 2012

Lisaexpressen

Granska kommunpolitiken, drevens konsekvenser och Frankfurtskolan. Ur ett starkt själv- och kårkritiskt perspektiv har jag i tre års tid drillats i ett fint journalistiskt hantverk på JMK. Sen kom verkligheten.

- Hej, det är Anders Wahlund. Du, Lisa… hur ser ditt intresse för schlager ut?

Min chef på Expressen ringer och frågar om jag kan boka upp sex helger i början på nästa år för att åka med Melodifestivalen runt om i landet som videoreporter. Mitt intresse för schlager? Inte så stort. Intresset för att göra jobbet? Jättestort!

Nu finns det dock inget som säger att man inte kan eller ska rapportera ur ett kritiskt perspektiv från Sveriges största musiktävling. Men mitt uppdrag kommer i första hand att handla om att med filmkamera och mikrofon jaga paljettklädda artister i en backstagekorridor och rätt så okritiskt ställa frågan - Hur känns det? För att sedan så snabbt som möjligt klippa ihop ett inslag och slänga upp det på webben. Jag älskar och antar utmaningen.

Det finns olika typer av journalistik och nu har jag hamnat mitt i kvällstidningsjournalistikens höga tempo och tvära kast mellan ständigt olika uppdrag. Till en början hade jag spår av magsår och drömde mig bort till kulturnyheterna och publik service magiska värld. Här sysslar man med djuplodande, mer riktig och högre journalistik, har jag tänkt. Stressad schlagerrapportering var inte vad jag såg framför mig när jag för tre år sedan sökte in till JMK. 

Men jag är så glad jag är att det blev som det blev. Idéerna om vad som är ett värdigt journalistiskt arbete eller inte vet jag att flera från JMK får med sig. Det är inget fel med det, självklart ska skolan lära oss att utföra en så grundlig och granskande journalistik som möjligt men det har inte funnits mycket till övers för kvällstidnings- och reportagejournalistik i klassrummet.

Jag är tacksam att jag fick min praktik och nu också en vidareanställning på Expressen Webb-TV. Här får jag kliva ner från de höga hästarna och göra precis allt du kan tänka dig i journalistisk väg. Och vilken start i en journalistisk karriär kan vara bättre? Det är här jag kan utveckla och blanda allt. Från politik till schlager, direktrapportering till längre granskande arbeten. Jag vill tro att om man armbågat sig fram till vinnaren i Friends arena och får ut en TV-intervju utan att snubbla (rent mentalt och fysiskt), är det en perfekt start till precis vad somhelst.

Av