JMK play

Jag har ett läskigt privilegium

Publicerad: Torsdag 20 december 2012
Kategori: Praktiksummeringen hösten 2012

Jmk foto

Som journalist kan jag gå från att vara novis till expert på en dag. Det är både spännande och skrämmande.

Under fyra månader på lokalredaktion har jag skrivit om allt. Jag har skrivit om hur det går till när man flyttar och återuppför ett timmerhus, om sociala företag, bostadsbrist, art déco-inredning och om vart svenskarna helst åker på bröllopsresa. Det är vitt skilda ämnen, men det finns en gemensam nämnare: inget av det hade jag någon som helst kunskap om innan jag satte min fot på redaktionen. Jag visste inte att det gick att flytta ett timmerhus stock för stock, till en plats flera mil bort. Jag hade aldrig kunnat peka ut hur en art déco-ljusstake ser ut. Lika lite visste jag om att bostadsbristen inte bara drabbar storstäder utan också en kommun som Tierp.
 

I vissas öron kanske det här låter som onödigt vetande, men poängen är inte vad jag lärde mig under hösten. Poängen är att jag fått ägna nästan varje dag åt att nörda in mig på nya ämnen, problem och händelser. Det spelar ingen roll om det faktiskt finns en kollega på redaktionen som vet mer om timmerhus eller art déco än mig. Jag får förtroende för uppdragen ändå. Jag har svårt att komma på en annan arbetsplats där det fungerar så, och det skulle på många ställen vara omöjligt. Hjärnkirurgen kan inte plötsligt en dag kliva in på sjukhuset och göra kollegans hudtransplantation istället för att ägna sig åt sitt område. Matteläraren kan inte ta över historielektionen efter en dags läsning om krig och kungar. Jag kan fortsätta rabbla exempel, men jag hoppas att ni förstår min poäng.
 
Jag kan skrämmas av mitt privilegium. Har jag inte gjort min research ordentligt kan jag förmedla osanning till tusentals eller hundratusentals läsare. Jag riskerar att göra bort mig när jag ständigt klampar in på okända marker. Det har jag flera gånger gjort. Det här är inte ett privilegium man tilldelas riskfritt. Nu möter jag min framtid med skräckblandad förtjusning.

Av