JMK play

I sportens värld gäller andra regler

Publicerad: Torsdag 20 december 2012
Kategori: Praktiksummeringen hösten 2012

Hamrén

Är sportjournalistik verkligen seriös journalistik? Känslan är att man på JMK inte tycker det. Klart är i alla fall att den inte följer samma mönster som annan nyhetsrapportering.

Fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén skulle hålla presskonferens inför Sveriges match mot England på nya Friends Arena. Uppdraget att åka dit och plocka några ”säg” hade tilldelats mig. I brist på sportfotografer fick jag istället åka tillsammans med en fotograf från lokalnyheterna. Rutinen vid dessa tillställningar är att SVT och TV4 får ett par minuter att intervjua Hamrén efter att de skrivande reportrarna ställt sina frågor. Just den här dagen var det bråttom och jag ville avklara intervjun så snabbt och smidigt som möjligt.

 – Jag tänker inte ha er sponsorskylt i bakgrunden under intervjun, säger plötsligt min fotograf till landslagets presschef när det är vår tur.

– Jo, det måste ni ha. Det är inget att diskutera, svarar presschefen och tittar på klockan.

Fotografen ger sig inte. Hamrén ser irriterad ut och för mitt inre ber jag att han inte ska gå därifrån. Genansen blir än värre av att SVT:s rutinerade team står bakom och väntar på sin tur. Jag tittar menande på fotografen och hoppas att hon ska förstå att hon inte kommer vinna den här diskussionen. Det gör hon inte heller och vi genomför en högst medioker intervju med en märkbart irriterad förbundskapten.

– Jag har aldrig varit med om det här tidigare, skitdåligt, säger fotografen på väg tillbaka till redaktionen.

Jag mumlar något om att det tyvärr ofta är verkligheten inom idrottens värld och försöker dölja min irritation över den pinsamma situationen. En bra kontakt med fotbollslandslaget är bland det viktigaste som finns för en sportredaktion och får inte förstöras.

Men det slår mig snabbt att hon egentligen har en poäng. Det är skitdåligt att ett landslag ska kunna styra medierna till att lyda order. Det är allt det som man fått lära sig att inte falla för under tiden på JMK. Att man ska vara oberoende av det man rapporterar om. Kanske är det därför sportjournalistiken lämnas utanför utbildningen, för att den inte anses seriös.

Själv tycker jag att det är komplicerat. Det är självklart inte så att man på TV4 Sporten har som ambition att vara så bra vänner med de viktiga idrottsfigurerna som möjligt. De ska granskas och ställas till svars på samma sätt som inom annan nyhetsjournalistik. Samtidigt är det ett faktum att sportredaktionen är beroende av vissa ingredienser för att locka tittare. Skulle till exempel Zlatan vägra prata med TV4 så är det en katastrof för både företaget och redaktionen.

Det hela blir än mer invecklat av att TV4 köper in dyra sändningsrättigheter till olika idrottsarrangemang. Att till exempel sända hockey-VM är ett avancerat pussel där en bra dialog med hockeyförbundet är viktig. På samma gång så ska sportnyheterna förhålla sig objektiv till arrangemanget. Min åsikt är att de företagsekonomiska faktorerna påverkar på så sätt att man försöker lyfta upp de arrangemang som man själv sänder genom att rapportera om dem. Däremot är det aldrig tal om någon censur där nyheter utelämnas av företagsstrategiska skäl.

Det är otvivelaktigt så att sportjournalistik är speciell på många sätt. Dess säregna faktorer tas aldrig upp på JMK och kanske är det medvetet. Jag tror inte någon som börjar på JMK utan tankar på att hålla på med sport, i slutändan kommer hamna på en sportredaktion. Det är lite synd. För även om man kan tycka att genren ibland utmanar traditionella journalistiska ideal, så tycker jag inte man ska blunda för att det är en betydelsefull genre som många intresserar sig för.

 

Av