JMK play

Från osäker till tvärsäker

Publicerad: Tisdag 7 februari 2012
Kategori: Praktiksummering hösten 2011

Image
Caroline

– För sex månader sedan satt jag här precis som ni, hör jag mig själv säga till de 14 par nyfikna ögon som tittar på mig. Ögonen tillhör vårens nya praktikanter på Sveriges radio, och idag har de sin första dag på företaget.
I samma stund som jag säger de orden, kastas jag ett halvår tillbaka i tiden, och förstår hur mycket jag har utvecklats på den korta tiden. 

Jag har blivit ombedd att hålla en liten presentation för de nya praktikanterna. Inget märkvärdigt egentligen, utan bara enkelt berätta om min tid som praktikant och ge några tips och råd.
Men när jag nu slungas sex månader tillbaka i tiden, blir jag påmind om hur jag var när jag satt på en av deras stolar alldeles nyligen:
– Jag var ju så klart väldigt nervös, berättar jag. Och så hade jag ju haft hela sommaren på mig att bygga upp den där nervositeten. Och undra: hur ska det här egentligen gå? Jag som knappt har någon journalistisk erfarenhet sedan innan...
Några av praktikanterna skrattar till när jag säger det och ser lättade ut. Det hade jag nog också gjort om någon hade sagt så till mig innan jag började.

För så var det. När jag satt på deras plats för sex månader sedan visste jag nästan inte vad jag gjorde där. Men så fick jag börja sakta men säkert att med trevande steg ta mig framåt och utvecklas. En enkät blev ett inslag, och ett inslag till, och ett till och så vidare.
Det var tufft många gånger, men allt var lärorikt. Och när jag hade hört tre, fem, tio av mina inslag sändas, kunde jag börja lita lite mer på mig själv och det jag gjorde. Och anta större utmaningar.

Så helt plötsligt, innan jag vet ordet av så är det jag som ska framstå som den erfarna inför ett nytt gäng praktikanter. Redan!
För till slut har jag kommit så långt att jag nästan har glömt bort att jag ens varit praktikant, och praktiken har avlösts av arbete, utan att jag ens märkt av det. Och då vet jag att jag gått från osäker till tvärsäker.

Den resan har de nya praktikanterna framför sig, och för mig känns det väldigt skönt att ha den är avklarad. Nu är jag tvärsäker på det jag gör och att det är det här jag vill arbeta med. Och tvärsäker på att jag har världens roligaste jobb.
– Och titta på mig, att jag är kvar här betyder ju att det faktiskt finns jobb när man är klar, säger jag och försöker övertyga de nya praktikanterna om att det kommer att gå bra för dem med. Praktikanterna titta på mig med hoppfull skepsis. Det hade jag nog också gjort om någon hade sagt så till mig innan jag började.

Av