JMK play

Till slut räcker inte bara snabbhet

Publicerad: Fredag 1 september 2017
Kategori: Praktiksummering hösten 2016

Image

Att sända live vid nyhetshändelser blir allt viktigare för svenska
medier. Snabbhet värderas allt högre, men frågan är till vilket pris.
Det hade jag knappt funderat på tills jag svettig bröt ihop på ett toalettgolv på Rosenbad, iklädd långkalsonger

Jag älskar livesändningar, både att titta på och medverka i. De innebär tempo, spänning och att man aldrig riktigt vet vad som kommer att hända. Aftonbladet kändes därför som ett självklart val när jag skulle välja praktikplats, med sin hittills ledande position inom detta område i Sverige.

 – August, kan inte du gå upp på taket och köra en live så att vi kan få en sådan där “real feel-känsla”?

I början var jag livrädd för livesändningarna. Men när min producent kom fram till mig klockan 6 på morgonen för att be mig om en väderrapport, där jag skulle stå i “blåsten” (det kom lite vindpustar då och då, och det fanns ett glapp i tv-programmet på tre minuter), hade jag i alla fall tio minuter på mig att förbereda vad jag skulle berätta.

Det räckte ganska bra, förutom att det knappt blåste något ute och att det var något vi insåg när direktsändningen väl var igång.

Annars går det oftare snabbare än så. Snabbhet värderas högst i livesändningar, innehållet får man ta under tiden. Efter ett antal direktrapporter var jag inte lika rädd, jag kände att jag kunde kasta mig in i vad som helst utan att misslyckas.

Så kände jag även dagen då Magdalena Andersson höll presskonferens. Jag hade stått utomhus och rapporterat om det rådande snökaoset, och hade inte haft tid att ta av mig några extra lager kläder - däribland långkalsonger - när min redaktör kom fram 45 minuter innan presskonferensen och bad mig åka dit.

Efter en stressig resa till Rosenbad, där jag i taxin hade försökt luska ut vad det hela handlade om, kom jag till slut in i lokalen och var genomsvettig. Kameran skulle upp, tekniken strulade och vilken sekund som helst skulle presskonferensen börja.

När finansministern kom in stod min hjärna helt still. Det enda jag kunde höra var mitt hjärta, som slog snabbare än jag kunde minnas att det hade gjort någonsin tidigare.

När det sedan var dags för en enskild intervju fick jag inte fram en enda fråga. Magdalena Andersson tittade välmenande på mig i några sekunder. Jag kom på att min kollega hade skrivit ner några frågor på sms. Till slut kunde jag genomföra intervjun (som absolut inte hamnar i min portfolio).

Efteråt var jag så stressad och svettig att jag fick sätta mig ner på ett toalettgolv för att samla mig. 

Aftonbladet gör oftantligt många bra livesändningar, med planerade inslag, intressanta gäster och en bra närvaro på fältet. Kanske publiceras en "explainer", en förklarande video, i anslutning till nyhetsrapporteringen.

Publiken suktar efter fördjupning, samtidigt som den ställer högre krav på snabbhet. Det ska bli intressant att se hur medier i framtiden balanserar detta.

För till slut räcker det inte bara att vara snabb.

Det finns en gräns för hur lite förberedd man kan vara. Det har jag lärt mig efter min praktik.

 
Av