JMK play

Vad säger du egentligen?

Publicerad: Tisdag 7 mars 2017
Kategori: Praktiksummering hösten 2016

Image

Under min praktik på Sydsvenska Dagbladets Malmöredaktion hade min handledare en, återkommande fråga till mig: ”Vad betyder orden du skriver – egentligen?”

För att beröra läsarna så måste språket vara enkelt och lättförståeligt, menade han med rätta. ”Skriv inte att personalen på äldreboendet ignorerar de boende. De struntar ju i dem, skriv det” var en uppmaning han gav mig. Vilket ju gjorde texten mer ”klickig”, men som verkar ses som något fult inom många journalistiska kretsar. Men vad det egentligen betyder är ju att artikeln blir mer läst. Och det är väl inte fult? Det är ju det som är poängen.
Som tidningsläsare vet jag ju att han hade rätt. Men efter fem års akademiska studier hade jag svårt att acceptera det här. Jag har ju lagt fem år på att lära mig skriva omständligt med svåra ord.
Även på journalistprogrammet på JMK har en stor mängd av de texter jag skrivit varit just akademiska, tillkrånglade texter. Detta skulle jag kalla ett symptom på något jag anser vara ganska genomgående för JMK: en världsfrånvändhet som har missat hur det ser ut på faktiska nyhetsredaktioner 2017. På samma sätt som frånvaron av praktiska övningar när det gäller till exempel rubriker och ingresser inte knyter an till verkligheten, så ”skadar” det allt för ofta onödigt akademiska språket (på kandidatnivån) möjligtvis språkbruket för oss blivande journalister. När vi kommer ut i verkligheten på en redaktion så behöver vi lära bort de svåra orden i våra texter igen.
Jag upplever att det underförstått är fult med snabba och ”klickiga” nyheter på JMK. Att det pratas lite nedlåtande och att inget fokus läggs på sådant. Men varför då? För att det är sånt det flesta av oss studenter kommer hålla på med efter examen?

Av