JMK play

Steget in i TV-världen

Publicerad: Tisdag 31 januari 2017
Kategori: Praktiksummering hösten 2016

Image

Jag valde att göra min praktik på ett produktionsbolag, och frågan varför jag som journaliststudent valde att göra min praktik inom TV-branschen har jag fått många gånger under hösten. Men svaret på frågan är inte helt självklart.

Utbildningen på JMK har varit väldigt inriktad på traditionell nyhetsjournalistik och jag kände att jag ville testa på något helt annat under min praktik. Det fick jag också eftersom jag redan första praktikdagen kastades in i en TV-inspelning, vilket var otroligt spännande och lärorikt.

Under hösten så fick jag delta i olika skeenden av produktionerna och den ena dagen var inte den andra lik, oavsett om jag arbetade på kontoret eller ute på inspelning. Det är intressant att se hur ett och samma produktionsbolag kan ha så många olika typer av produktioner igång samtidigt och hur många människor som är inblandade från början till slut. Det mesta kan faktiskt ses på TV oavsett vad man som tittare är intresserad av och det är något som tas upp i låten ”Everything’s on TV” med The Hellacopters från 2005. Men mycket har hänt och nu är tittarna inte längre lika beroende av att sitta klistrade framför TV:n och följa en tablå när det mesta kan ses på webben när man själv vill.

Men var det strategiskt att söka mig till TV-branschen under praktiken med tanke på alla papperstidningar som läggs ner? Är det inom TV-branschen som framtiden finns eller kommer den gå samma öde till mötes som papperstidningarna? Det finns nog inget enkelt svar på dessa frågor, men jag skulle nog inte säga att framtiden finns inom tablå-TV utan snarare på webben – både när det gäller TV och tidningar.

Hur som helst så tror jag att TV:n är en viktig del i många människors liv, inte minst som sällskap till de ensamma. Mitt svar på frågan varför jag sökte mig till TV-branschen under praktiken är fortfarande inte helt tydligt, men jag tror det ligger någonting i den där låten att i princip allt kan ses på TV vilket betyder att det alltid kommer behövas människor som arbetar med TV på olika sätt. Jag har definitivt fått en mersmak av TV-världen och jag tror även att den branschen kan berikas av personer som inte har en traditionell TV-utbildning. Jag känner att praktiken fick mig att utvecklas och bredda min kompetens eftersom det var en stor omställning att ta steget från JMK till TV-världen.
 

Av