JMK play

Omfamna förändringen!

Publicerad: Måndag 30 januari 2017
Kategori: Praktiksummering hösten 2016

Image

Nya tekniska framsteg ger nya sätt att göra journalistik.
Varför inte passa på att omfamna förändringen redan från början?

Jag har lärt mig väldigt mycket på JMK. Men nu tänkte jag ändå passa på att gnälla lite.
 
För även om jag tycker att mycket har varit bra, så är det flera viktiga delar som jag tycker har saknats eller åtminstone borde behandlats betydligt mer under de år jag har varit student här.
 
Vi har fått lära oss att göra klassiska ”dagspuckar” med både radio och tv, vi har diskuterat tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen och fått månader på oss att göra stora, genomarbetade reportage. Och missförstå mig rätt nu, allt det har varit lärorikt och utvecklande. Men mer plats borde kunna ägnas åt det som jag i brist på bättre ord kallar för den ”snabbare” journalistiken.
 
Det är lätt att få känslan att den nya internetjournalistiken där allt går snabbare än tidigare ses som lite mindre fin på JMK. Men med facit i hand var det som många av oss fick jobba med på praktiken, inklusive jag själv på Fotbollskanalen. Och det går faktiskt att göra bra grejer även utifrån de förutsättningarna.
 
Vad som efterfrågades av mig var att kunna ta in och förmedla information snabbt. Att skriva intresseväckande och snärtiga rubriker och ingresser. Att kunna jobba med flera saker samtidigt. Att snabbt omvandla samtal i citat och artiklar.
 
Nog för att vi hade en kurs i ”redaktionell produktion” med en del webbjournalistik under hösten i tvåan, men det blev inte mer än ett skrap på ytan. Jag kan inte minnas att vi har gått igenom hur man skriver en rewrite. Vi har inte pratat om hur man ska tänka för att skriva vassa ingresser. Vi har inte slagit fast skillnaden mellan en puff och en push. Eller hur man genom en rubrik får folk att vilja läsa mer. Eller mer än snuddat vid hur man kan använda sociala medier som Facebook och Twitter.
 
Men de här nya tekniska framstegen ger ju också jättemöjligheter att göra bra journalistik på helt nya sätt. Jag skulle vilja att JMK släpper sargkanten lite här och tittar på hur man bäst utbildar journalister som ska verka i medieklimatet på 2010-talet.
 
Varför inte omfamna förändringen, JMK?

Av