JMK play

Bengt Magnusson, Sveriges Ron Burgundy

Publicerad: Torsdag 26 januari 2017
Kategori: Praktiksummering hösten 2016

Image

Om man skulle applicera svensk media på den amerikanska komedin Anchorman tänker jag att Bengt Magnusson skulle motsvara Will Ferrells karaktär Ron Burgundy. En slipad gammal räv som varit med sen urminnes tider, en gladiator för den gamla skolan.

I Anchorman så finns det en scen som kanske numer kan kallas klassisk. Om ni sett den så minns ni den säkert (https://www.youtube.com/watch?v=KoSmxnBXMGU). Den när de olika TV-kanalernas nyhetsredaktioner möts i ett övergivet industriområde för en duell. Då vi nu låtsas att detta är svensk media som skulle duellera, tänker jag mig att de gaddar ihop sig i två lag. Ett lag består av de beprövade hjältarna från SVT och TV4, på andra sidan står de nya moderna laget med Expressen TV, Aftonbladet TV och kanske till och med Viasat får hoppa in på deras lag. I striden skulle Bengt Magnusson rusa med treudden i högsta hugg mot detta nya och konstiga gäng som utmanar hans roll i världen.

Kanske inte fullt så dramatiskt men lite samma känsla fick jag under hösten på TV4 Nyheterna. Jag fick en inblick i hur dom jobbar och deras strategier. Mitt intryck är att det är en organisation som trevar efter hur man ska ta sig an denna nya verklighet på bästa sätt.

Varje morgon hade vi en telefonkonferens där alla reportrar ute i landet och redaktörerna i Stockholm var med. Oftast gick man igenom vad som skulle göras för dagen och liknande. Men inte allt för sällan vädrades en oro som alla verkade dela. Gör jag tillräckligt? För två år sedan stängdes TV4s lokala nyhetsstationer ned, det som blev kvar var en sorts kompromiss. Utspritt ute i landet sitter reportrar två och två eller ibland ensamma. Deras uppdrag är hålla kvar den lokala kännedom som endast en lokalt förankrad människa har med en plats. Den ödesdigra dagen för två år sedan blev slutet för väldigt många journalister på TV4 och dom som blev kvar vet att dom måste leverera.

Jag tror det är väldigt vanlig känsla bland journalister idag. Yrket är i ständig förändring och journalisterna har ett enkelt krav på sig - häng med eller dö ut. Du måste helt enkelt klara av att sköta kameran medan du samtidigt intervjuar. När du kommer tillbaka måste du kunna klara av att sköta redigeringen. Du måste kunna döpa det och puffa det så att det får en bra spridning på sociala medier.

Vad jag insett är att detta inte behöver vara något dåligt. Vad detta skapar är en sorts darwinistisk värld där endast den bäst lämpade journalisten överlever. I förlängningen kan man ju också hoppas att detta ger en nyhetsbevakning som är den bästa vi kan få. Och det är något som är oerhört viktigt för vårt samhälle.


För den som vill förkovra sig: samma scen i Anchorman 2, nu uppvriden några snäpp
https://www.youtube.com/watch?v=KY5Ug1OW5O4#t=203.932882
 

Av