JMK play

Ingen dag är den andra lik i nyhetsvärlden

Publicerad: Onsdag 25 januari 2017
Kategori: Praktiksummering hösten 2016

Image

Det finns nog ingen ekvation som kan förklara hur det kan vara fyra breaking news den ena dagen och inga alls den andra. Med andra ord är det tvära kast i en nyhetsjournalists arbetsdag. Det är bara att kavla upp ärmarna för dess lynniga humör.

Parkerad framför arbetsdatorn. Inom loppet av ”så snabbt som möjligt” ska jag fixa ett sammanfattande inslag på Arbogamordet, uppdatera inslaget på Lotta-mordet, hålla utkik efter nya uppgifter på Johaug. Det plingar till i arbetschatten.
 
”@julia.brandberg Tar du Löfven?”
 
Nyhetschefen menar synken som finns på livebandningen, att klippa ut den till sajten alltså. Gärna så snart som möjligt. Tävlingsmänniskan i mig tar kommandot. Kan jag överträffa mig själv i snabbhet denna gången?
 
Händelsefattigt. Dålig nyhetsdag. Kalla det vad du vill. Jag sneglar försiktigt på kollegan till höger. Denne sitter och slösurfar på tidningens hemsida. Chatten ligger tyst på datorns skrivbord. För varje pling kastar vi oss över ikonen i hopp om lite action. Men det var inget till oss denna gången heller.
Det hör inte till vardagen, men ibland står det still i nyhetsuppdateringen. Det mest förvirrande i de stunderna är vad man ska ta sig till. Att vänta? Ja, det är mycket väntande som journalist också.
 
En sak är säker med journalistyrket: Ingen dag är den andra lik. Ena dagen förbereder du inslag inför Nobelmiddagen, andra dagen sänder du Facebook live från arkitektur- och designcentrum, en annan dag befinner du dig i Stuvsta iklädd underställ, dubbla vantar och stiliga skor. Alla vet vad stiliga skor på istäckta trottoarer betyder – man halkar runt som Bambi på is medan stativ och kamera ska monteras i väntan på Loffe, 80 år, uppfinnaren av Tunnbrödsrullen. Där och då, för första gången i mitt liv, önskade jag att jag bar moonboots och overall.
 
Som journalist lär man sig att ta dagen som den kommer, eller i alla fall hoppas jag att man kommer att känna någon slags kontroll i det okontrollerbara framöver. Det är mycket som inte går att förbereda sig inför. Plötsligt måste du bara åka. Och ja, det är lika nervöst varje gång. Men det är en del av charmen. 

Av