JMK play

Mot friheten – och osäkerheten

Publicerad: Måndag 23 januari 2017
Kategori: Praktiksummering hösten 2016

Image

– Jag kom in på utbildningen.
– Åååh vad kul! Du kommer passa så himla bra som journalist!

Eller?

Att vara journalist. Vad innebär det egentligen? 

För snart tre år sedan var jag SÅ peppad. Jag skulle bli journalist. Det verkade vara världens drömyrke. Jag skulle få resa, jag skulle kunna jobba var jag vill i världen och jag skulle själv kunna bestämma mina arbetstider. Men allt är ju inte en dans på rosor i verkligheten.

På JMK har jag ofta fått höra att det är en tuff bransch. Konkurrensen är hård. Det finns inga fasta jobb. Mycket handlar om att vara snabb och att stressa. Det är mer regel än undantag. Jag glömmer aldrig föreläsarens ord ”det är inte värt att hoppa runt på olika vikariat i sju år, då är det bättre att byta yrke”. Tankarna började snurra. Ska jag byta bransch? Vad ska jag göra i stället?

Sen kom praktiken. Den absolut bästa tiden under utbildningen. Jag fick äntligen upp ögonen för en ny värld – magasinvärlden. Där fick jag göra så mycket roligt och jag trivdes som fisken i vattnet. Men även där – trots alla skratt och glada miner – fanns en underliggande oro. Tidningar säljer ju inte som smör direkt.

Under de knappt fyra månaderna jag var där sa flera personer upp sig på grund av stress, folk hoppade från en redaktion till en annan och tidningar togs över av andra. Vi på redaktionen fick en allt längre att göra-lista. Allt mer skulle hinnas med – på samma tid som innan. När ska man hinna vila? När ska man hinna återhämta sig? Det är inte konstigt att folk går in i väggen.

Att det är en tuff bransch är jag väl medveten om. Den sista i raden som sa det till mig var min handledare. Men hon sa också att allt går om man verkligen vill. Äntligen lite peppande ord, man tackar!
Ärligt talat så brinner jag inte för journalistyrket, men det är spännande.

Tanken på att jag snart ska lämna JMK bakom mig är lika med skräckblandad förtjusning. Tiden som gått har bjudit på både med- och motgångar. Jag har satts på prov och jag har lärt mig. Jag har lyckats och jag har misslyckats (eller lyckats lite mindre bra). För mig kommer JMK alltid att förknippas med en slags hatkärlek.
Jag vet inte var jag kommer hamna, men snart ska jag kasta mig ut. Ut i friheten – och osäkerheten.
 

Av