JMK play

Tio tusen notiser

Publicerad: Måndag 16 januari 2017
Kategori: Fristående / Dokumentärer

Image

Vad hände med mig? JMK har inte format mig och kan inte avkrävas ansvar för eller ta åt sig äran av vad jag ställt till med, uträttat och blivit och inte i mitt hörn av verkligheten.

Ändå ser jag utifrån hur JMK med några få oförtrutna ännu medverkar till att upprätthålla en skör struktur som jag inte klarar mig utan i mitt yrkesliv och som vi alla har ansvar att göra bärande i världen. Lärde jag mig något och vad kunde jag använda? Färdigheterna, förmedlade och inlemmade. Ingångarna till kunskap och insikt. Tilliten, ryggraden och värdegrunden. Det fungerar och det fattas varje dag de många som skulle kunnat men inte förmått vara publicister. 

Det finns ingen mission. Inget jag måste. Jag har inte haft något kall. Inget är mig förbehållet. Men inget hindrar mig. Jag är fri. Tänker jag i gruvan.

Tiotusen notiser har det blivit, ofta för ingen alls. Men tillsammans bildar våra hundratusentals texter en väv tät som vadmal eller asbest. Journalen. Ett hörn av verkligheten sett genom ett temperament.

Det har tagit mig 125 månader som journalist, merparten av men långt ifrån hela mitt arbetsliv hittills. Som reporter, grävare och redaktör. På nättidning, förlag och nyhetsbyrå. Med bred tidskrift i tryck och med smala mejlade nyhetsbrev. För att hålla liv i gamla och knastertorra publikationer och för att skapa nya oroligt trendsökande titlar. Med kartläggningar, granskningar och avslöjanden. Med utgivarfrågor. Med arbetsrätt. Med facket och ansvariga utgivare med mig och mot mig. Alltid med det genomslag jag förtjänat. Med att skildra, bygga och riva nätverk av direktörer och drabbade, hjältar och bedragare. Med erfarenhet och fördomar, ondska och idealism. Med en till döden likgiltig och ibland vettlöst engagerad läsekrets och med alla misstrogna avtrubbade där ingenting biter.

Har tidningarna strategier och vad ska vi då ta oss till? Hur fel vi än gör finns behovet där, att ta itu med varje dag. Främlingsrädslan, det förråade människoföraktet, det anonyma hatet. Lurendrejerierna och den självförbrännande girigheten. Och svårare ändå: Att försöka tro att allt blir bra bara jag väljer miljömärkt maskindiskmedel. 

Verkligheten - är den sann? Ja. Så fatta all sanning, våga all rätt.  

 
Av