JMK play

Att hitta sin roll, eller inte

Publicerad: Tisdag 4 oktober 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

De sägs att tankens kraft är mäktig, ena sekunden höjs du till skyarna och i nästa krossar de dig långsamt. Ja, det är tankens kraft. Nästan lika vass som journalistens penna.

Vägen från orten till JMK:s lokaler på Karlaplan är guppig, längs den har jag burit mitt tvivel. För varje station gnisslar det lite mer nästan, men bara nästan, så att jag inte hör mina egna tankar. Kan jag verkligen bli journalist? Passar jag in? Är min svenska tillräckligt bra? Varav den sistnämnda frågan är aningen tabubelagd men lika verklig för den. Faktum är att när jag lunkar fram på Alexandrias stökiga gator, simmar med gråhajar längs en korallvägg i Indiska Oceanen eller fäster en gasmask över munnen för att kunna bevaka polisvåldet mot demonstranter på Taksimtorget lite närmare - då är mitt tvivel inte alls lika påtaglig. I den stunden är jag ett med platsen. Jag vet precis vem jag är, varför jag är där och vad min uppgift är.

Vi har alla olika förutsättningar när vi kliver in i situationer, därför tar det tid att finna just sin roll i journalistyrket. Vi kommer att möta motgångar, vissa på grund av osäkerheten inför en livesändning när andra bär på en oro över att inte bli sedd för vad man är. Någon gång under journalistutbildningen kommer du att ifrågasätta din kapacitet, i min mening en nödvändig erfarenhet. Du måste prövas och du måste rustas för konkurrensen där ute, likt de flesta föreläsare påmint oss hungriga studenter om. För i vissa länder innebär just det uppdraget en dödsdom. Men, framförallt behöver du motiveras. Du behöver inspireras och stärkas till att våga ta dig an ett oerhört viktigt uppdrag. För vi får aldrig glömma vilket privilegium vi har som journalister att få kunna berätta om världen.

Nu är det i slutet av utbildningen. Jag har prövats, inspirerats av de bästa, och jag har vuxit i min yrkesroll. Jag har lärt mig att när det kommer till kritan uppskattas konkurrenslystna ensamvargar mer än gemenskap. Jag har också erfarit att osäkerhet föder desto mer tvivel. Och nog vet jag ännu inte vad just min roll är men en sak vet jag säkert, och det är att jag visst passar in och jag behövs, kanske mer än någonsin. Så det är där mitt fokus ligger nu, att hitta min roll i en väldigt osäker bransch.
 

Av