JMK play

Rädda världen! Men först måste jag snacka med min kompis.

Publicerad: Fredag 10 juni 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

Journalistik är att granska makten och skildra världen, kanske till och med rädda den. Journalistiken ska avslöja hemligheter, belysa orättvisor, skapa debatt och visa upp den saliga mångfald som samexisterar i samhället. 

Det hela låter väldigt bra, nästan som ett bra manifest för en gångs skull. Ett partiprogram som stolta politiker skryter med innan val, för att sen pudla och göra avkall på efter valet.

Likheterna mellan politiker och journalister är tyvärr alltför många i dag. Att ”skildra världen” och liknande är i många fall bara utopiska floskler som används för att berättiga sin yrkesroll mer än något annat.
Ett exempel på journalistikens benägenhet att bara vända sig inåt gavs strax efter nyår. En av världens genom tiderna största populärkulturella idoler går ur tiden. David Bowie, 69 år gammal. Media förstod snabbt att det här var en kille som berörde; Facebook fylldes ju av empatiska kondoleanser från var och varannan. Och SVT fattade. SVT hänger med.

I morgonsoffan på SVT måndagen den 11 januari får David Bowie ta stor plats. Det är bra, men det är pinsamt hur Sveriges största medieföretag låter Bowie ta plats. Allt som sägs filtreras genom en journalists ögon och öron. De två programledarna sitter och ställer frågor till två andra journalister sittandes i soffan mittemot, SVT-medarbetare dessutom. ”Fy fan vad slappt” tänker förmodligen någon, men det fanns kanske inte tid att med så kort varsel ringa in någon annan. Då var det praktiskt att bjuda in någon som redan var på plats i TV-huset. Men ska SVT:s arbete genomsyras av att saker och ting är praktiska?
Just nu fungerar svensk media på samma sätt som en 11-åring i mellanstadiet som vid varje skoluppgift intervjuar sin mamma.

I dag när kanalerna med information är mer lättillgängliga än någonsin tidigare är det både pinsamt och föraktfullt mot medieanvändarna att hela tiden vända sig inåt mot sin egen sfär. Journalistiken ska inte göras av journalister, för journalister. Istället för att fråga ”någon i huset” nästa gång, kan väl SVT exempelvis googla ”David Bowie fan club Sverige”? Då kanske de märker att det inte är så svårt att hitta en person som faktiskt bryr sig om hans dödsfall på riktigt och som påverkats av Bowies liv när han levde. Personen i fråga vet förmodligen också vad Bowies första skiva heter, till skillnad från de två ”experter” som fick ta plats i SVT:s morgonsoffa.

Men okej, jag ska sluta klaga. Det var  en måndagsmorgon efter långledigt, SVT försökte måhända få tag i någon "icke-journalist" men alla avböjde då de var stressade efter att just ha kommit tillbaka till jobbet. Så kan det ju ha varit.
Men nej, för SVT kände själva att de två journalisterna i morgonsoffan inte riktigt räckte till, och kom på den briljanta idéen med en telefonintervju. Så sagt och gjort, SVT ringer upp en person.

 Vem? Göran Greider. Kul skämt, SVT.
 

Av