JMK play

”Dagiskänsla”

Publicerad: Torsdag 15 december 2011
Kategori: Praktiksummering hösten 2011

Gubbe
Mattias Croneborg

Chefredaktör om praktikupplägget

I våras upplevde jag det som att flera klasskamrater kände en frustration över att inte kunna söka praktikplatser mer aktivt. Jag bestämde mig därför för att ta en pratstund med chefredaktören på min praktikplats Riksdag & Departement. Jag ville veta om systemet ger några fördelar till arbetsgivaren eller om det gör alla parter mindre nöjda.

- Jag har suttit och intervjuat folk och trott att de ska börja här, men sedan ringer de dagen efter och säger att de inte kan göra det för att de inte gått via de rätta kanalerna, säger chefredaktören Mattias Croneborg.

Han har förståelse för att folk vill ordna en praktikplats snabbt och tycker att det är systemet det är fel på. Studenter måste kunna ringa upp redaktioner utan några begränsningar om datum och ansökningsrundor.

- Det är nog bra om man är van att ta stora initiativ som journalist och det kan ju vara en bra början att söka sina praktikplatser. Det kan ju ge en liten dagiskänsla att de stora universiteten har ett system medan andra högskolor och folkhögskolor har system där studenterna själva ringer direkt, säger han.

När flera ansökningar kommer från det gemensamma systemet hos JMK och JMG kan det bli svårt att avgöra hur man ska sålla bland de sökande. Planeringen av tidningen försvåras också av att det kan vara oklart om eller när en praktikant kommer dyka upp. 

- Man avvaktar svaren från JMK på ett annat sätt jämfört med andra sökanden. Om man inte får några sökande kan man få beskedet att det kommer en process till. Och då får man inte heller någon input om det kommer att komma några sökande, säger han.

Mattias Croneborg ifrågasätter också om det överhuvudtaget är bra att ha praktikplatser. I stället borde studenter efter utbildningen direkt söka ett första jobb för att få bättre lön.

- Det är ju självklart att arbetsgivare väljer en praktikant före en vikarie eftersom en praktikant kostar hälften.

Han anser inte att en förlorad praktik skulle innebära en försämring för praktikanterna att etablera sig på arbetsmarknaden.

- Marknaden behöver ju fortfarande lika mycket folk.

Av