JMK play

Hitta din USP

Publicerad: Fredag 10 juni 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

Den generella bilden av journalistyrkets framtid är inte ljus, men det borde inte avskräcka någon. Bara man ser till att hitta sin roll. 

Jag hade egentligen aldrig ens tänkt tanken att jag skulle jobba som journalist innan jag bestämde mig för att söka till det nystartade journalistprogrammet. Beslutet fattades utan någon vidare eftertanke och när jag klev in på JMK i september 2013 hade jag inga direkta förväntningar. 

Trots att de första två terminerna inte riktigt var vad jag hade förväntat mig så hängde jag kvar. Till viss del var det kanske bristen på andra alternativ, men jag hade ändå förhoppningar på att resten av programmet skulle bli kul. 

När produktionskurserna började visade det sig att journalistprogrammet inte var som vanliga universitetsstudier. Under två terminer fick vi leka journalister och prova på tv, radio och olika former av tidningsjournalistik. Även om det var lätt att raljera under kursernas gång och klaga över att det var på låtsas så märkte jag när praktiken väl påbörjades att jag ändå var väl förberedd. 

Efter fyra månader i verkligheten har jag dock kommit fram till en del andra slutsatser också. Oavsett hur väl JMK förbereder oss studenter för det journalistiska arbetet så vet jag inte om man är rustad för framtiden. Talesättet ”alla är journalister” kan inte ha undgått någon och i ”twittersamhället” är det tydligare än någonsin. Vill man lyckas om journalist i framtiden gäller det att ha egenskaper som gör att man faktiskt kan hålla sig kvar, en unique selling point eller usp. Det kommer inte räcka att vara allmänreporter och ”bara” förmedla nyheter. 

Vad min usp är har jag inte kommit fram till ännu, men efter fyra månader ute i verkligheten har jag bestämt mig för att journalistik är något jag verkligen vill satsa på. Nu ska jag komma på vad som gör att jag kan etablera mig och stå ut ur mängden på en allt tuffare arbetsmarknad. 

Av