JMK play

Att besöka bultfabriker

Publicerad: Tisdag 19 april 2016
Kategori: Praktiksummering hösten 2014

Image
"Bilden är inte från en bultfabrik utan från en härlig pub på Irland.

Om att skriva om världar som man inte har någon relation till.

Jag gjorde min praktik på Dagens Arbete under hösten 2014. "Citykillen" som ska göra praktik på industritidningen, sa min klasskompis Tomas lite hånfullt men varmt när jag hade tackat ja. Själv var han "Gubbängsgrabben" som skulle praktisera på Studio Ett.

Tanken att göra praktik på industriarbetarnas facktidning var på något vis frigörande. En värld som jag inte har någon privat koppling till, men en tidning som skriver om det som kanske påverkar oss människor mest av allt – arbetslivet. Mina föräldrar lyckades aldrig ta körkort. Jag hade brutit familjetraditionen och skulle få köra iväg och prata med människor som arbetar på sågverk, stålverk och ett ställe i Örebro som plastbelägger olika produkter av papp. Har du till exempel tänkt på att en läskmugg är plastad på både in- och utsidan, medan en kaffemugg bara är plastad på insidan? Annars murknar läskmuggen när kondensen från den kalla drycken blir till vattendroppar på utsidan. Sånt lärde jag mig.

Ett av mina starkaste minnen från praktiken var när jag blev hembjuden på kaffe efter att ha intervjuat en medelålders man som jobbade på en bultfabrik. Vid bordet satt mannens fru som hade blivit av med jobbet efter att chefen supit upp hela föreningens budget. Det var på riktigt vad som hade hänt. Nu hade hon varit arbetslös i något år och berättade om cv-kurserna och karriärcoachningen som hon gick på varje vecka för att få a-kassa. Hon sa det inte rakt ut men det märktes att hon verkligen hatade att gå på cv-kurs. På fabriken där mannen jobbade hade många blivit uppsagda, däribland en av de vuxna sönerna som höll sig inne på rummet intill. Jag är inte utan erfarenheten att oroa mig för närståendes jobb och ekonomi, men jag har aldrig känt arbetslöshetens olust och hopplöshet lika tätt inpå som i det här köket. Som ett hus som byggts för nära havet.

Efter examen har jag jobbat på Ekot och Studio Ett. Där har jag kanske aldrig hört ordet målgrupp yttras. Journalistiken ska vara relevant för alla, vilket väl är den enda möjliga utgångspunkten för en riksredaktion i public service. Men det jag försöker säga är att praktiken på Dagens Arbete renodlade mig som journalist i meningen att jag fick tänka igenom ordentligt vilka jag skriver för, och sätta mig in i vad som kan intressera dem.

Jag tänker att objektivitet är ett redskap och inte en egenskap, ingen föds som ett perfekt tvärsnitt av verkligheten. Det redskapet lärde jag mig att hantera på JMK, och när man väl lärt sig att ta sig an ett ämne objektivt växer man som journalist med varje perspektiv man skaffar sig.

Därför är det inte så dumt att göra praktik på en industritidning om man är en Citykille.
 

Av