JMK play

Vad dumma ni är

Publicerad: Måndag 4 april 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

Skämten om hur dumma vi är som utbildar oss till journalister har haglat över oss sen start. Det är nästan som om föreläsarna velat att vi ska hoppa av. Syssla med App-utveckling eller programmering. Åtminstone något yrke med någon form av framtid. Inte utbilda oss inom ett yrke som konstant skär ned på redaktioner och personal

Till en början skrattade jag lätt med åt de där skämten. Haha. Jättekul. Men de sarkastiska kommentarerna fortsatte och till slut rörde jag inte ens lite på läpparna i sympati för föreläsarens inbillat originella kommentar. Under sommaren önskade min väns pappa mig ”lycka till i framtiden”. Snällt. Om det hade varit allvarligt menat och inte ironiskt. ”Nej men verkligen, lycka till”, sa han. När en PR-man under min praktik hånskrattade och frågade varför jag hade valt att bli journalist var jag så irriterad på alla sådana kommentarer att jag i en tonårings tonläge svarade "meeeen åååååhhh, jag är så trööött på den där frågan!".

Absolut, journalistbranschen är inte den ljusaste men faktum är att flera av oss hoppar av nu inför den sista kursen eftersom de har fått jobb. Jobb. Som journalister. De andra jobbar extra på sina tidigare praktikplatser. Och, ja visst kommer alla bli ”utlasade” från sina jobb och majoriteten av oss kommer få hoppa runt på olika redaktioner under flera år. Men det visste vi från början. Jag är med på premisserna, de har knappast gått att missa.

Sen måste jag ändå vara optimistisk och tro att journalistiken är under förändring. Någon gjorde ett jäkligt dumt val under internets begynnelse att lägga ut allt fullkomligt gratis. Men journalistik kommer alltid att behövas. Det är självklart. Dagens journalistik har kanske bara inte riktigt hittat sin form än och i det finns det möjligheter och kreativitet. Inte bara nattsvart mörker.

Av