JMK play

Lämplig utstrålning

Publicerad: Tisdag 1 mars 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

“Haha! Asså, bedrivs det någon slags etnisk rensning på er redaktion eller?” Så stod det i ett meddelande som jag fick i Facebook-chatten halvvägs in i praktikperioden. Det var min vän, som hade varit inne och kollat på webb-tv sajten, som jag gjorde praktik på, för att se hur det gick för mig. Inte för att det jag gjort just då var speciellt intressant, utan mest så som jag tänker goda vänner gör ibland.

Ett uppföljande meddelande någon minut senare: “Eller vänta, typ först etnisk rensning sen plocka ut alla unga snygga tjejer och sätta framför kameran. Och helst ska de vara blonda då såklart.”
Självklart hade min vän rätt. Alltså, inte i det här med att det bedrivs etnisk rensning på riktigt såklart. Men man skulle kunna kalla det ett “spontant urval”, eller kanske att redaktionsmedlemmarna har “lämplig utstrålning”. Men visst är det så som min vän skrev.

Och det är inte så att min redaktion är ensam om detta, det vill jag verkligen understryka, men det kom mig förklarligen nära denna höst.

Det finns en situation som uppstod under praktiken, som gjorde det nästan komiskt tydligt. Under andra halvan av praktikperioden skulle id-kontroller i stickprov på bland annat tåg mellan Danmark och Sverige införas. Snart var diskussionen om hur urvalet för de här stickproven skulle se ut igång. Och ganska snart kläcktes idén om att skicka ner en reporter under cover med dold kamera för att se om de skulle bli kontrollerade. Men för att kunna få fram den önskade effekten, alltså att en svensk med utländskt utseende skulle kontrolleras - att bevisa att kontrollanternas urval görs på utseende, så behöver man ju en reporter med utländskt utseende.
Men, just det, det fanns ju inte en sån reporter. Och idén slopades. Tråkigt!

Det är lite kul när världen utanför, här gestaltad i form av en vän i en Facebook-chatt, ser något som är mindre tydligt för de som befinner sig innanför. För mig var det väldigt upplyftande att det, mitt i den fyra månader långa ångesten att i alla fall försöka prestera på något sätt, kom något som satte allt i perspektiv, som fick mig att skratta en stund åt de jag försökte impa på.

Och vad gäller sånt som vad det min vän kallade för etnisk rensning innebär för “Journalistisken”, så pallar jag inte gå in på några större slutsatser och analyser här. Det tror jag ni är fullt kapabla till själva. Och min redaktion är inte ensam om det här, så jag tänker varken säga bu eller bä om just oss. Men så var det i alla fall.

Av