JMK play

Världens sämsta Lag (1982:80)

Publicerad: Torsdag 18 februari 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

Du får aldrig jobb, sa dom. Dom hade fel. Jag fick jobb på en gång. Drömmen! Inte direkt.

Jag började på praktiken, jag lärde mig mycket. Mina jämnåriga arbetskamrater visade sig vara före detta praktikanter och kan dom få jobb, kan jag få jobb, tänkte jag.
Dom unga började också säga till mig att jag verkligen kommer få jobb så snart praktiken är slut. Hur mycket jobb som helst skulle jag få, med bra betalt. Kanske var utbildningen värd att göra ändå, tänkte jag.

Praktiken tog slut och chefen tog ett möte med mig. Jag frågade om jag får en anställning, jag visste redan svaret. Nej. Jag frågade om jag får jobba tillräckligt mycket för att kunna överleva. Ja. Det finns massor av jobb för ett par personer slutar snart. Det är ett par personer som nått las-taket, vilket innebär att dom måste erbjudas jobb på arbetsplatsen eller hitta en ny arbetsplats.
Vilka var dom sex som skulle sluta? Dom unga, såklart.  Dom unga som för några månader sen övertygade mig om att jag skulle få jobb efter praktiken.

 Så nu står jag här med nära ett år av jobb och pengar framför mig. Tillfälligt tillfreds och lycklig. Mina jämnåriga, snart före detta, arbetskamrater säger till mig vad jag ska göra och inte göra. Du, ta inga korttidsvikariat för då slukas varenda dag av las - även helgdagar du är ledig på. Är du timanställd däremot, då går bara las-dagar när du faktiskt jobbar, så kör på det.

 Jag har ingen examensångest. Jag fick ju jobb direkt. Men kom tillbaka om ett år så ser vi hur jag mår då. Ta inte LASse med dig bara, honom klarar jag mig utan. 

 Las står för lagen om anställningsskydd. Lagen heter Lag (1982:80) i lagboken. När jag slår upp boken för att läsa om las fattar jag ingenting.

 PS. Jag älskar min arbetsplats och tycker om min chef och har du hittat hit via sökmotorer för att du slagit på mitt namn vill jag säga att jag aldrig skulle prata om vad som föregår på min arbetsplats.

Av