JMK play

Dags att byta fokus

Publicerad: Tisdag 9 februari 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

Journalistiken har många problem och utmaningar att tampas med. Men vi får inte stirra oss blinda på det. Låt oss fokusera på hur vi gör bra journalistik trots den rådande situationen.
Papperstidningen är nära döden, mediehusen skär ner, klickjakten har gått för långt och det görs alldeles för lite kvalitativ journalistik

Det går att hitta bra argument för alla de fyra påståendena. Så pass bra argument att det går att kalla alla de fyra beskrivningarna för sanningar. Tillsammans skapar de en fruktansvärd bild av journalistiken 2016.

Det är enkelt att konstatera att journalistiken har problem och står inför extremt tuffa utmaningar. Den har ju åkt på några törnar under de senaste åren. Oron för hur utvecklingen kommer fortsätta och var allt kommer att landa i framtiden är definitivt befogad.

Debatten om journalistikens problem och utmaningar får heller aldrig sluta. Att diskutera och sätta fingret på saker som måste bli bättre är viktigt för att till slut få igenom en förändring.

Men det får heller inte sluta där. Det får inte bara bli gnäll om hur hemskt medieklimatet ser ut numera. Någonstans måste man också ta verkligheten till sig, acceptera den och sedan jobba på att hitta bättre vägar utifrån den.

Under mina år på JMK har jag fått höra vilken idiot jag är som väljer att bli journalist, det dödsdömda yrket. Jag har fått inpräntat i huvudet hur det inte finns några jobb, hur klickkåt branschen är och hur lite kvalitativ journalistik som görs. 

Signalerna, i alla fall som jag har uppfattat dem, antyder att jag inte kan kalla mig för journalist om jag låter mig ryckas med i den snabba journalistiken som ofta görs i dag. ”Här på JMK är vi lite finare, här sysslar vi minsann med ordentlig journalistik”, liksom. Den sortens fnysning åt verkligheten tror jag inte tar utvecklingen framåt på ett positivt sätt.

Min känsla är att JMK lite glömt bort att jobba efter frågan: ”Hur gör man bra journalistik i det klimat som råder i dag?”. Skiftar man fokus på det sättet tror jag att i alla fall en del av den mindre uppskattade journalistiken skulle försvinna.

Allt går till exempel väldigt snabbt i dagens medieklimat, men det innebär inte att man inte kan utnyttja det för att utveckla journalistiken och ta den framåt. Sociala medier, alla de flöden som finns överallt och det faktum att varenda människa kan agera ”journalist” via dem numera kan vara en guldgruva för information och möjligheter att nå ut till folk. Och bara för att man använder sig av den guldgruvan betyder det inte att man inte kan eller ska vara källkritisk.

Jag har inte lösningen på alla problem inom journalistiken och jag vet inte exakt hur man ska ta vara på det nya klimat som uppstått. Men om det är något jag märkt när jag jobbat ute i verkligheten och under min praktik så är det att det, hör och häpna, fortfarande går att göra bra journalistik.

Det gäller nog bara att ställa sig frågan: ”Hur gör jag?”.

 
Av