JMK play

Som att dimpa ner i en black out - varför praktik på en lokalredaktion är så bra

Publicerad: Måndag 8 februari 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

Vad är Kaptensgropen i Gällivare? Skakar Kiruna varje natt? Hur påverkar klimatförändringarna renarnas chans att hitta bete om vintern? Hur många sameskolor finns det i Sverige? Vad sa du, ska vi åka till Karesuando? Var ligger det? Ny stad, nya människor, nya situationer. Att känna det som att jag inte kan någonting.

Jag har ingen anknytning till Norrbotten, men jag ville med praktiken ta tillfället i akt och vidga mina vyer och se Sverige. Jag ville lära mig mer om Sverige och åka dit det inte faller mig särskilt naturligt att åka av andra orsaker, på semestern söker jag mig ju alltid söderut – till ljuset och till värmen. Utöver det var mitt mål med praktiken att bli videoreporter. Att kunna stå på egna ben. Att kunna hantera kameran, reporterrollen och materialet i redigeringen. Det gör jag idag, jag känner mig trygg i allt, men bortom det har jag lärt mig så mycket mer.

Jag har fått se och uppleva en för mig ny del av Sverige. Jag har fått vara ute på fältet och träffa människor, allt från att göra enkäter på stan till att intervjua LKAB:s VD. Jag har lärt mig att Kaptensgropen i Gällivare är en grop som är orsakad av gruvdriften vid Malmberget. Att människor måste flytta för att gropen vidgas och deformerar marken. Jag har lärt mig att de spränger i världens största underjordiska järnmalmsgruva som ligger i Kiruna varje natt någon gång mellan 1.15-1.45, något som kan få skåpen att skallra. Jag har lärt mig att klimatförändringarna gör att det oftare bildas is över betet, som renarna har svårt att ta sig igenom, vilket innebär konsekvenser för renskötarna – samerna. Jag har lärt mig att det bara finns fem stycken sameskolor i Sverige. Jag har lärt mig att Karesuando ligger väldigt långt norrut, vid finska gränsen i norr och att det bor ca 300 personer där. Jag har pratat med en av dem, som jobbar i en souvenirbutik. Han tycker att det är lugnt där uppe, så han trivs, men han nämner att det vid denna tid brukar behöva läggas till en nolla efter de -3 graderna denna dag. Jag har lärt mig att polarnatten inte är ”svart som ett sotararsle” som en föredetta Kirunabo försökte skrämma i mig.

Jag har lärt mig så mycket mer än det journalistiska hantverket. Och det tror jag faktiskt att är väldigt nyttigt som journalist – att våga blicka bortom det för oss kända. Att se bortom vår egen vardag. Att istället lära känna vår publik och deras vardag. Att vidga vårt perspektiv.

Av