JMK play

”Journalistiken är som en tvättkorg, det kommer ny skit hela tiden”

Publicerad: Måndag 8 februari 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

”Olivia, kan du kolla upp det där om Zeoliter?”. Zeo… Celluliter? Va? Vad är Zeoliter?
Jag hade ingen aning när redaktören slängde ut frågan till mig en morgon.

Men ofta är det just såhär som nyhetsreporter. Varje dag när man kommer in till morgonmötet och får ett utlägg blir det starten på något nytt. Efter någon timme sitter jag i telefon och slänger mig vant med fraser som jag aldrig tidigare använt, refererar till händelser som tidigare gått mig obemärkt förbi. Efter ett par månader på en redaktion är jag fascinerad över hur snabbt man lär sig något nytt.

I vanliga fall är jag en person som gillar att ha kontroll. Veta var saker är, vad människor gör och så vidare. Som journalist har jag förstått att jag måste våga släppa kontrollen. För det går inte att förbereda sig på en nyhet. Visst kan man förbereda några frågor i bilen på väg till intervjun men man kan inte förbereda de bästa frågorna. Som reporter kan jag ju inte kontrollera vad intervjupersonen ska svara. Som programledare för ”Liven” så får jag för det mesta ett par minuter på mig att läsa på om ämnet och rafsa ihop en påa sedan är det bara att mygga på sig och rusa in i studion. Efter det kan man bara förlita sig på improvisationen. Och jag märker mer och mer att jag gillar det! Fokusen är total. Alla sinnen är på max. Multitaskandet är i högform. Munnen går, lyssnar på intervjupersonen via länk, får samtidigt instruktioner av redaktören i snäckan, surfar runt i andra medier för att se vad de rapporterar, förbereder nästa summering.

När jag kommer ut ur studion suckar jag högt och mumlar för mig själv att det är helt otroligt. ”Journalistiken är som en tvättkorg, det kommer ny skit hela tiden”. Jag vänder mig om och där sitter en riktig räv. Alltså en sån som är fastlimmad i tapeterna på kontoret. Tillhör inredningen. Jag säger ”Va?” fast jag egentligen hörde men ger honom ett snabbt leende som bekräftelse på att jag förstått.

Nej, förberedelse är på sätt och vis överskattat i nyhetsvärlden. Men det häftiga är att när man går hem för dagen är man helt plötsligt expert på något som man bara några timmar innan inte ens visste existerade. Och just det, Zeoliter. Det är en avhärdare i tvättmedel.

Av