JMK play

Ute i verkligheten – äntligen

Publicerad: Måndag 8 februari 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

Efter att ha lärt mig mer om journalistyrket under hela min praktikperiod än jag gjort under min utbildning efterlyser jag en större verklighetsförankring på utbildningen. Det är nämligen först då man äntligen får vara ute i verkligheten som man förstår vad det betyder att vara journalist.

9.15. Mycket mer visste jag inte, egentligen inget mer än just det – att min 18 veckor långa praktikperiod skulle få sin början den tiden, den där måndagen i augusti förra året. Under sommaren hade jag läst min blivande redaktions nyheter dagligen och jag kände mig rätt så lugn, vi skulle ju ha två veckors ”inskolning” enligt skolan.

Så var inte fallet. Så fort arbetsredskap var utdelade så var arbetet redan i gång och sedan rullade det helt enkelt på. Så småningom förvandlades arbetet från något man endast läst om tidigare till att vara något som kändes fullt naturligt för en. Och det är nästan först nu, 21 veckor senare, som jag förstår hur mycket jag vuxit i min yrkesroll från den JMK-student jag var när jag steg in på redaktionen den där måndagen i augusti till i dag.

Under min praktikperiod lärde jag mig mer om yrket som journalist än jag någonsin kunnat läsa ur böcker innan och under min tid på JMK. Mycket var nytt och man fick helt enkelt köra på ”learning by doing”, den här verkligheten, med sitt snabba tempo och sin föränderlighet var något helt annat än den ”verklighet” som JMK förberett oss för.

Majoriteten av mina kollegor ser dessutom rätt så ljust på sitt yrke och den bransch de är i. Alla varningar om att ”det inte finns några jobb”, ”journalistiken är utdöende”, som vi fick höra på JMK var som bortblåsta ur min värld. Visst, flera jag träffat har jobbat på flera redaktioner eller avdelningar under en kort tid men det är ju också en del av jobbet – en viss ständig förändring och anpassning till hur vår omvärld ser ut.

Om man blir journalist måste man också vara rätt så förberedd på att vara flexibel och nyfiken och inte tro att man kommer sitta vid samma skrivbord med samma uppgifter år ut och år in. Ämnen som jag inte trodde jag skulle intressera mig för nämnvärt eller vara särskilt kunnig inom för något år sedan har kommit att bli en del av mina styrkor som utmärker mig som nyhetsjournalist.

En större verklighetsförankring till hur det ser ut ute på redaktionerna är det jag efterlyser för kommande studenter på JMK - för att de ska vara så väl förberedda som det går att vara – innan de får chansen att sätta fot på en redaktion och komma ut i den verkliga journalistikens värld.

Av