JMK play

Jag vill inte förändra världen

Publicerad: Måndag 8 februari 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

Sedan dag ett som jag blev antagen till JMK har jag fått frågan ”varför vill du bli journalist?”. En fråga som jag har ställt mig själv många gånger under min treåriga journalistutbildning. En fråga som jag aldrig haft något riktigt bra svar på. Förrän nu.

I skolan och mediabranschen har jag hört anledningar som ”jag kunde skriva innan jag kunde gå” eller ”jag föddes med en penna i mungipan” eller varför inte ”för att jag vill förändra världen”.

Det sistnämnda är det som har dominerat och känts som det mest självklara svaret. Liksom det enda rätta med facit i hand. Det som många lärare förväntat sig att vi ungtuppar ska sjunga i symbios. Förändra världen - det är något jag aldrig har kunnat relatera till hur mycket jag än har försökt eller velat.

Jag vill inte förändra världen.

När jag förstod detta kände jag först mig lite skamsen. Jag passar inte in allt här, jag förtjänar inte att titulera mig som en riktig journalist. Den här pliktkänslan om att göra sin omvärld till något finare har aldrig varit ett kall för mig.

Min drivkraft är att vara nyfiken på världen och beskriva den genom att presentera innehåll som någon kanske tar sig tiden att slänga ett getöga på under lunchrasten eller på tunnelbanan.

Det är inte vi journalister som ska förändra världen.

Det är världen runt omkring oss som ska göra det.Det är lyssnarna, läsarna och tittarna som ska dra sina slutsatser och tycka till. Och möjligtvis politikerna som ska agera utifrån detta.

Idag har jag lärt mig att inte be om ursäkt för att jag inte vill förändra världen. För det var inte därför jag sökte till JMK eller ville bli journalist.

Jag blir bara glad över att du har tagit dig tiden att läsa igenom den här texten. Jag kanske har roat, höjt ett ögonbryn och kanske känner någon igen sig.

Då har jag uppnått det som är anledningen till varför jag vill bli journalist.  

Att nå ut.

Av