JMK play

En cigarett mot en intervju?

Publicerad: Fredag 5 februari 2016
Kategori: Praktiksummering våren 2016

Image

Visste ni att det finns något som heter reportagecigg? Inte jag heller. Men så är det i alla fall.

Det hela handlar om att man som journalist har ett paket cigaretter liggandes på skrivbordet. Men inte för att man själv röker utan för att man vill kunna ta en cigg med uteliggarna när man gör ett socialreportage. Och så kan man ju bjussa på några stycken.

För mig känns det här som en cynisk variant av ordspråket att "Prata med bönder på bönders vis och med de lärde på latin".

Men visst. Jag fattar ju grejen.

Frågan är dock vilka mer knep man kan ta till för att vara den perfekta journalistiska kameleonten?

Hur skulle det se ut om man hade nål, skärp och tesked i ett litet fint läderetui? Kan ju vara bra att ha när det är dags för en artikelserie om stadens heroinmissbrukare.

Och när man blir ivägskickad till Texas för att göra ett tv-reportage om vapenlagarna är det kanske inte helt dumt att köpa en pistol så man blir väl omhändertagen av de skjutglada rednecksen?

Om man får en exklusiv intervju med Stefan Löfven? Spontant tänker jag mig att man släpar in någon slag mekanisk maskin för fabriksbruk. Eller så kanske man får nöja sig med en enkel plåtsax.

Okej, det kanske räcker med lustigheter nu.

Det jag vill säga är att jag tycker att det blir lite märkligt när journalister utger sig för att vara någon de inte är. Särskilt eftersom många inom detta skrå ofta säger sig vara på jakt efter sanningen. 

Av