JMK play

Fast mellan drömmare och drönare

Publicerad: Måndag 15 juni 2015
Kategori: Praktiksummering hösten 2014

Image

Ute i verkligheten är det annorlunda, sägs det och känns det. Det är lätt att bli besviken på det mesta där ute – eller här inne. Upprördheten är alltid inom räckhåll. Välj skyttegrav och börja skjut åt det andra hållet. Verkligheten vs. Journalistiken med stort J.

Det är i ingenmansland det intressanta händer, när smattrandet från tangentbordskulsprutorna tystnat. Det är då vi kan lira lite boll och inse vad som är viktigt. Där kan vi höja blicken och inse vad det är vi sysslar med och kanske vad som kommer hända med oss.

Jag är mittemellan att vara en drömmare och en drönare. I ett kontorslandskap försöker jag arbeta med det jag tycker är roligt. Nio till fem. Existentiell kris. En uppgift gör det lättare att fokusera. Journalister beskriver bara, det lättaste och mest pretentiösa delen av att skriva. Det har funnits en känsla hos mig att det går att forma journalistiken för att variera på en skala mellan drömmen och verkligheten. Mellan formuleringsglädjen och kontorsjobbet.

Jag har lärt mig en massa i skolan men vad kommer jag egentligen ihåg. Jag är bättre på att lyssna. Jag är mer samhällsintresserad och har en etisk grund att stå på. Jag är modigare, det är otroligt vad en titel kan göra för ryggraden.

Det finns strategier och visioner för hur nätet ska tacklas. Det är svårt att hitta uttrycksglädje i dessa strategier, för de förväntas ge resultat. Resultaten ska maximeras och strategierna rättas till, förbättras. Konstant. Ingen har svaren, för de ändras hela tiden. Det finns alltid saker att göra, även fast det inte känns så. Idéerna härstammar från en tankeplats där pessimismen är bannlyst men där cynismen och lojaliteten är stark. Tro på dig själv och tro på din arbetsgivare, men tro inte på framtiden.

Internet kommer bli och är på väg att bli allt. Jag måste ta aktiva val i min yrkesroll för att göra journalistiska undersökningar. Redaktörandet tar lätt över och blir det enda som krävs. Ett val mellan att producera eller formulera. Kommer det krävas mod att välja produktionsvägen i framtiden? Det kanske inte blir en del av arbetsdagen att producera eget. Eget får en ny innebörd i en konvergenskultur - genom att klippa ihop och göra om, välja ut och vinkla. Ofta undrar jag om det är en copywriter eller en journalist som ska sitta på den plats jag sitter på. Spiksoppa till frukost, lunch och middag. Att gå utanför det och ge sig ut för att hämta in nytt känns som ett extra steg i nuläget, och det kommer nog bli än värre med tiden. Om inte robotar tar över hela redaktörandet. En drönare byts ut mot annan drönare.

Av