JMK play

Alla är journalister, eller?

Publicerad: Måndag 15 juni 2015
Kategori: Praktiksummering våren 2015

Image

För flera år sedan, jag minns knappt hur längesen det var, så började jag på JMK. Stolt och nöjd över att ha kommit in gick jag till skolan med samma känsla av förväntning och förhoppning som infinner sig hos ett barn som ska på sitt första upprop i sin nya skola.

Det hann knappt gå någon månad av min tid på JMK innan det i media visst hette att ”alla är journalister”. Den frasen må ha utvecklats till ett skämt nu, och det blev ett skämt mellan mig och mina klasskamrater. Något vi slängde oss med lite raljant så fort vi läste något vi inte tyckte höll måttet. Samtidigt gick det inte att komma ifrån känslan av att jag kanske slösar bort min tid. Har jag alltid varit en journalist? Har jag slösat bort den här tiden? Är jag ens en journalist nu när jag är klar?

Jag har haft förmånen att gå en utbildning inom ett av de mest spännande områdena i världen. Journalistiken har genomgått en enorm förändring och gör det fortfarande. Det är minst sagt en intressant bransch jag gett mig in i. Men det har inte alltid speglats under min tid på JMK. För när jag för femtioelfte gången såg Thorsten Thuréns bok Källkritik i litteraturlistan suckade jag bara.

Men vad är det egentligen som gör just mig till journalist? Är det att jag kan förklara medias demokratiserande uppgift, är det att återge exakt hur cynisk nyhetsvärdering kan vara eller är det att jag vet vad en ”rundis” är? Jag vet faktiskt fortfarande inte.

Vad jag däremot vet är att efter min tid på JMK scannar jag av nyhetsflödet med ett tränat öga, jag ser och upprörs av de följdfrågor som aldrig ställdes och jag tänker en gång extra innan jag trycker på retweet. Det är då det slår mig. När jag ser det outtröttliga nyhetsflödet så tänker jag, fortfarande lite raljant det ska erkännas, att alla kanske inte är journalister ändå. Och när jag nu hör ordet källkritik så suckar jag inte utan jag ler, för det påminner mig om att jag minsann är en journalist.

Av