JMK play

Nöjer du dig med ett skrivbord?

Publicerad: Onsdag 10 juni 2015
Kategori: Praktiksummering hösten 2014

Image

Ett halvår har gått sedan min årskull avslutade den redaktionella praktiken. Vissa pluggar, andra hoppar in, någon enstaka har fått något mer långvarigt. Nästan bara det vi pratar om när vi träffas. Denna icke befintliga arbetsmarknad som upptar så mycket av vår tankekraft. Vad skönt att det vore att få ett jobb, vilket som. Eller?

Jag visste att jag hade kunnat välja en enklare väg till arbetsmarknaden. ”Jag har fått jobb” betyder numera ett två månaders vik med chans till en månads förlängning. Anställning via bemanningsföretag är maxutdelning, fastanställning på medieföretag är ett ord så heligt att en inte ens vågar ta det i sin mun.

För min egen del är situationen rätt så typisk ­­– för tillfället en hel del jobb, stundtals stort ansvar. Samtidigt känslan av att byrån har en dussinstor reserv med personer minst lika kompetenta som jag som är redo att ta min plats. Och en jobbhorisont som bara sträcker sig till slutet på sommaren. Tycker jag att det är jobbigt? Eller innebär det frihet, en chans att hitta något annat och utvecklas som journalist? Jag slits mellan dessa två tankar ofta.

Jobbutsikterna gör något med en. Känslan är att många nöjer sig sig med ett skrivbord, vilket som. Bara vi får en fast lön och en sprillans Imac på en plats som bara är vår och varje morgon städas av en kvinna från Ecuador nöjer vi oss. Det kanske inte ens behöver vara journalistik. Information, kommunikation, PR? Bara vi får ett skrivbord.

På byrån genomdrivs ett sparpaket. Nya chefer, färre ska göra mer. Vissa ska ringa på blåljusnotiser från Australien framöver. Vi har nytta av dig som kan ekonomi, sade dom innan praktiken. Nu: kan du uppdatera msn.com? Det kan jag väl. Jag gör vad som helst som ta mig närmare ett tryggt skrivbord.

Å andra sidan: vänta, va? Varför valde jag det här yrket i sådana fall? Det finns ju snabbare vägar till tryggheten i sådana fall. Det kanske inte är mer än rätt att vägen till världens roligaste jobb inte är spikrak? Jävla glaslirare man är.

En chans till förlängning dyker upp på byrån. Skicka din ansökan! Vill du bli omvärldsreporter? Klippa andras artiklar, ringa lite samtal. Ta emot en kommentar från en morgontrött minister om man har tur. Aldrig lämna stolen.

Ska man ta det, eller söka sig någon annanstans? Våga lita mer på sig själv, på sin förmåga. Inte lägga sin framtid i händerna på någon som satt i system att byta ut sådana som mig.

Nöjer jag mig med ett skrivbord? Det får tiden utvisa.

Av