JMK play

Vad gör mig oersättlig?

Publicerad: Tisdag 9 juni 2015
Kategori: Praktiksummering våren 2015

Image

Efter nästan fyra månader på en redaktion, där man ser tillbaka på fornstora dagar, har jag blivit varse den tuffa verklighet journalister lever i. För en sak ska man ha klart för sig: Att ständigt försöka motivera sin egen yrkesnärvaro tär på psyket.

Redan då jag som 19-åring klev in på Arbetsförmedlingen fick jag en käftsmäll av verkligheten. ”Varför ska du bli journalist?”. ”Du vet väl att det är det sämsta yrkesvalet du kan göra?”. Korten låg på bordet - om jag ville bli journalist skulle resan bli tuff.

Sedan den dagen har jag motiverat mig själv med standardiserade moralkakor. Om jag verkligen vill så går det till slut, så måste det väl ändå vara? Likt en amerikansk collegestudent som strävar efter ”The american dream” har jag med detta tankesätt motiverat mig själv, på tvångsmässigt manér, varje dag i mer än fem år.

Under det senaste året, efter att jag blivit antagen till Journalistisk Produktion, har tankesättet modifierats lite. Frågan som framtida journalister måste ställa sig är: Vilken egenskap kan jag erbjuda en redaktion som de inte redan har? Det är en fråga som tar tid, och som kräver praktiskt arbete, innan den går att besvara.

På min praktikplats, tillika framtida arbetsplats, ser man tillbaka på fornstora dagar. De frilansande fotograferna, som tillhör det gamla gardet, berättar gärna om svunna tider, om journalistikens glansdagar under 80-talet. Det var tiden då vem som helst med fallenhet för skrivandets konst erbjöds fast anställning, tiden då 16-åringar, som knappt var torra bakom öronen, fick skriva matchreferat på sportsidorna för en hygglig peng.

Det var tiden då min redaktion hade 100-150 fast anställda personer.

Idag åtnjuter ett drygt halvdussin av tidningens medarbetare den förmånen.

Frågan är inte varför du ska välja en redaktion. Frågan är inte ens varför redaktionen ska välja dig. Frågan idag är istället vad som gör dig oersättlig. Vill du, som jag, slippa flänga runt som frilansreporter, och känna den otrygga vardagen nafsa dig i hasorna, måste du hitta något som gör dig exceptionell, till den grad att redaktionen helt enkelt måste anställa dig.

Som 30-åringen vars erfarenhet från nyheter och sport redan har gett honom rollen som nyhetschef.

Som 28-åringen vars naturliga chefsegenskaper har lett till att han på mindre än fyra år har avancerat från praktikant till sportchef.

Eller som 24-åringen vars envishet och nytänkande har lett till att hon idag är en av redaktionens mest respekterade medarbetare.

Den här texten mynnar ut i en fråga som inte är lätt att besvara. Efter flera år på JMK, och ett antal månader på en redaktion, tror jag mig ha hittat ett embryo till svar. Detta tack vare att jag under praktiken har fått en särskild färdighet bekräftad.

Jag behåller frågans svar för mig själv, men uppmanar ändå dig som läser detta att ställa dig samma fråga. Om du har planer på att bli journalist, vad gör dig oersättlig?

Av