JMK play

Vändpunkt mellan Luleå och Kiruna

Publicerad: Tisdag 9 juni 2015
Kategori: Praktiksummering våren 2015

Image

Att jobba med journalistik är roligt, utmanade och viktigt. Och kanske få förunnat. Men jag har insett att det passar en lättuttråkad och ständigt meningssökande person som jag.

Jag har alltid tyckt om att skriva. Men har ständigt varit osäker på om det är journalistik jag ska hålla på med. Osäkerheten har delvis kommit inifrån mig själv. Men till största delen utifrån. Exempelvis tidningsartiklar med rubriker som ”Svåraste yrkena att få jobb inom”, där journalist brukar ligga i topp. Föräldrar och släkt som är oroliga över att jag aldrig kommer att få ett jobb. Och utomstående som plötsligt är experter på hur dåliga framtidsutsikterna är för journalister.

De första tre terminerna på JMK spädde helt klart på mina tvivel. Visserligen gick jag journalistikvetenskap vilket var väldigt akademiskt, så jag fick väl egentligen inte möjlighet att känna på själva journalistyrket. Det här resulterade i att jag gav upp ett tag. Jag praktiserade inom PR i Paris, men något inom mig sa att jag inte var helt redo att gå över till ”andra sidan” riktigt än.

Terminen därpå sökte jag till journalistisk produktion och kom in. Min studiemotivation var väl inte på topp till en början. Att komma tillbaka till JMK:s tråkiga lokaler efter ett och ett halvt år i Paris kändes aningen deppigt. Men ju längre tid jag gick på utbildningen desto mer rätt kändes det.

Vändpunkten kom sista terminen när jag gjorde min långpraktik på SVT i Luleå. Då fick jag för första gången prova på journalistyrket på riktigt. Jag lärde mig nya saker varje dag, fick träffa alla olika typer av människor och reste runt mycket och utforskade Norrbotten. När jag satt på tåget mellan Luleå och Kiruna fick jag tid att verkligen tänka efter. Och jag insåg att jag har haft riktigt kul. Och att jag har hittat ett jobb som känns givande och roligt varje dag. Efter den insikten tycker jag att det är rätt värt att ge det här yrket en ordentlig chans. Oavsett alla dåliga framtidsprognoser.

 

Av