JMK play

Från barnbok till eget företag

Publicerad: Tisdag 9 juni 2015
Kategori: Praktiksummering våren 2015

Image

Tankarna virvlar i mitt huvud. Snart är utbildningen klar och framtiden är sådär spännande oviss. Det har varit en lång resa; från känslan att jag måste förändra världen till att också känna njutning över det vardagliga skrivandets kraft.

Praktiksökande närmar sig. Mina ögon letar upp och ner på pappret. Ett namn fångar min blick: Spoon. Det låter spännande. En Content-byrå kanske är detta något för mig? Men våra lärare har inte nämnt Content så mycket. Många i klassen väljer traditionella alternativ som Dagens Nyheter, Aftonbladet eller SVT: s lokala redaktioner. Många vill bli granskande journalister och verkligen göra en skillnad i världen. Att granska; det ville jag också i början av skolgången. Men någonstans ändrades det. 

Jag drömde i början att vara ute på fältet, som man säger, i ett fjärran land med kameran på axeln. Att vara mitt i händelserna, oavsett om det var i krigsdrabbade länder eller på Cannes festivalen med galaklänningen på, så ville jag vara där nyheterna skapades. Jag vet var intresset började: under åren utomlands.

Började med en saga

”Bara en sida till, snälla.” 

Min lillebror tjatar på mig att läsa mer och mer. Vi är uppe i sommarstugan i Hälsingland. Jag skriver hela dagarna på en saga om en försvunnen kattunge. Vitnos. Sagan tar oss från Sveriges skogar till fjärran platser och min lillebror älskar att höra mig läsa mer varje kväll.

”Jag har inga fler sidor”, säger jag snabbt. 

Imorgon måste jag skriva mer. Nu är det redan sent. Jag ler för mig själv.

Jag fortsätter att skriva under sommaren. Jag skriver bland djuren på Kolmården, i sommarstugan bredvid Höga Kustens älvar och på Ölands stränder. När sommaren är slut är det dags att bege sig hem; till Arlington i Texas. Då var det ingen stor sak att mina vänner gick till kyrkan varje söndag eller att klassen varje morgon håller handen hårt på hjärtat för att hylla U. S. A. Jag lär mig mycket om människor under den här tiden - både om rasism och utanförskap. Dessa blir många av de byggstenar som senare gör att jag vill söka just journalistutbildningen.

I skolan älskar jag lektioner där man får skriva och vara kreativ. Det går så bra att jag vinner pris på månadens ceremoni för bästa bildprestation. Skolgången gör också att jag blir duktig på att tänka deadlines. Annars får det konsekvenser. Då blir det ofta en utskällning eller kanske kvarsittning. Jag lär mig vid sju års ålder att det är normalt att varje kväll sitta jag med en hel bunt med läxor, när jag hemma i Sverige skulle ha lekt på gården. Allt detta för mig in på yrket som kallas journalist.  

Det avgörande valet

Tillbaka till nuet. Jag börjar närma mig slutet på den teoretiska delen av min utbildning på JMK, inklusive en termin i det äventyrliga Australien, och står nu inför valet att söka praktikplats. Lärarna uppmanar oss att tänka riktigt noga på valet. Det här kan vara avgörande för vår framtid. Jag vet inte riktigt ännu vad som passar mig. Ska jag söka de populära platserna: Aftonbladet eller Expressen? Jag lyssnar runt. Det verkar som att många ska göra det. Jag går upp en våning för att ha praktiksamtal. När vår handledare hör att jag tidigare har läst ekonomi blir hon upp över öronen entusiastisk. 

”Du måste söka en ekonomisk tidsskrift!” 

Absolut, men jag vill också bredda mig. Jag kollar igenom listan en gång till. I början av utbildningen så skulle jag ha sökt mig till SVT: s regionala nyheter med hoppet att bli en stringer men nu lockar något nytt: Content. Det verkar spännande. Spoon verkar göra många saker; både Native och kundtidningar. Jag fastnar vid Native. Det här vill jag veta mer om. Jag drömmer om en karriär där jag hänger med i journalistikens svängar: något som utvecklar min kreativitet.

Flera månader senare dyker jag upp på praktiken och känner mig riktigt taggad. Jag blir mottagen med öppna armar och kastas rakt in i arbete. Jag skriver för flera olika kundtidningar: både HSB, Sandvik och Nynas. Speciellt roligt är det att skriva för Nynas, med sitt ursprung i min hemstad Nynäshamn. Att skriva för kunder passar mig som handen i handsken. En dag leds jag in på Spoons native-avdelning. Här får jag skriva om ekonomiska ämnen och får äntligen användning för mina år i skolbänken. Allt har nog en mening ändå.

Content - det växande 

På en av Spoons medarbetares födelsedagsfirande kommer vi in på ett spännande samtalsämne: om den föränderliga journalistiken. Det handlar om native (sponsrat material med syfte att få materialet att passa in på sidan). En av medarbetarna har hört att den här formen av journalistik inte har en så central del i utbildningarna idag.

”De måste ju anpassa sig till journalistiken idag. Det ser ju ut så här”, säger en person.

Jag håller med. JMK borde absolut ta upp mer kring Content. Hur ska vi annars som framtida journalister kunna anpassa oss? Men jag tycker också att det är viktigt att hålla fast vid en del gammalt. Den granskande journalistiken måste överleva, annars förlorar journalistiken som grundstomme sin mening.

Trots att jag vill förändra JMK till viss del så har stället gett mig mycket, inte bara kontakter och möjliga jobb utan även förmågan att tänka etiskt. Detta är speciellt viktigt att tänka på när mycket idag helst ska vara klart innan man ens har börjat skriva.

Nu startas ett nytt kapitel för mig. Att starta eget företag och bli frilansjournalist- expert på Native och annat som praktiken lärt mig. Jag har gjort en lärorik resa, från ekonomiska studier och tron att jag skulle bli den bästa revisorn, till att skriva om både nöje, medicin och ekonomi. Och tänk att allt startade med att skriva en bok om en liten katt - kallad Vitnos.

Av