JMK play

Min direkta guide till journalistiken

Publicerad: Torsdag 4 juni 2015
Kategori: Praktiksummering våren 2015

Image

Tyst, snart börjar det. Efter flera månaders praktik ska jag synas i Kalla fakta på TV4. Vinjetten rullar igång. Jag sätter kudden framför ansiktet. Jag väntar. Snart ska Sverige lära känna Vitor Hermansson…

Tre år tidigare står jag på ett studentflak. Det roliga är över. Nu börjar verkligheten. Jag ska plugga till att bli journalist på JMK. Jag har ingen erfarenhet av universitetsstudier eller vad de kan leda till. Jag visste inte hur mitt mål skulle se ut, bara vilken väg jag skulle ta.

Minnena är så klara. Samtidigt blir allting så diffust när jag ska jämföra med min situation idag. Jag har fått ett sommarjobb på Nyhetsbolaget för TV4. Att hälsa på TV4:s nyhetsankare är något av en vardagsföreteelse. Känslan av att påverka har aldrig varit starkare, när ett inslag jag själv klippt ihop delats på Facebook av över 2000 personer. Min röst! Och den talar till över 2000 människor!

Just därför blir det diffust. Den unge mannen på studentflaket vet ingenting om vad som stundar. Och hur skulle han? Jag tror inte han riktigt förstod ens när han började utbildningen. All kurslitteratur. Alla artiklar, videoreportage och radioinslag. Den där hemska C-uppsatsen som åt upp hela hans jullov.

Det har varit en så pass händelserik och utvecklande tid att jag på något paradoxalt sätt inte märkt av förändringen förrän då jag stannat upp och sett tillbaka. Det är först då jag insett hur mycket jag har att tacka JMK. De här tre åren på JMK blev min direkta guide till journalistiken, på riktigt.

Jag ser mig själv på TV. Jag ser en kille som blir intervjuad efter att ha filmat med dold kamera. Jag ser en kille som gjort researcharbete för Kalla fakta. Jag ser en kille som gjort nyhetsinslag för webb och TV. Efter tre år på JMK, ser jag nu en journalist.

 

Av