JMK play

Livets vägskäl

Publicerad: Tisdag 21 april 2015

Image

Från uppsats om val i Kina till vitbalans och från informationskurs till inbyggda mikrofoner. Tiden på JMK har generellt varit omväxlande och lärorik. Arbetslivet står nu och väntar och valet av inriktning på yrke kan påverka var jag hamnar i livet.

Hade jag kunnat ana att mina tre år på JMK skulle se ut som de har gjort? Nej! Att skriva bra kan en del personer utan att ha gått utbildningen men vi har fått verktyg som bland annat hjälper oss förstå artikelns uppbyggnad, vilket språk vi ska använda för att anpassa oss till målgrupper, hur vi gör en nyhetsvärdering utifrån flera kända teorier, hur pr och information fungerar, hur ett område ska granskas och sedan har vi ju tv- och radiokurserna.

Under produktionsdelen av utbildningen lärde vi oss bland annat tv och radio, tidigare oskrivna blad för mig. Jag har alltid älskat att skriva men att producera tv och radio var helt nytt. Under tv- kursen blev ett oskrivet blad verklighet, bokstavligt talat. Frasen ”Glöm inte vitbalansen” ekade i undervisningssalarna. För att reglera färgen i bilden höll vi upp just ett tomt vitt papper framför kameran. Allt från kamerainställningar till redigering och hur man filmar har öppnat upp ett nytt sätt för mig att se på tv. 

Samma sak gäller radiokursen. Ett radioprogram är inte bara ljud som kommer från en apparat, utan en konst som kräver noggrannhet, kreativitet och planering. Tänk vad man kan skapa med alla dessa ljudspår och vad känslig en mikrofon är, även för små ljud. När jag nu tittar på tv och lyssnar på radio lägger jag märke till detaljer som jag aldrig gjort tidigare och ler igenkännande för mig själv.

Praktiken var den avslutande delen av utbildningen. Den blev kronan på verket för mig. Jag gjorde praktik på kommunikationsenheten på Utrikesdepartementet och trivdes otroligt bra. Där hade jag stor nytta av det jag lärt mig under utbildningen, till exempel hanteringen av nyheter, utformning av texter och bildproduktion.

Utbildningen har sannerligen varit en intressant resa och nu är det dags att välja väg. Utöver journalistiken lockar pr- och informationsbranschen. Den inspirerande miljön på min praktikplats gör att jag nu även är intresserad av att arbeta internationellt vid organisationer, vid Utrikesdepartementet eller på företag. Efter åren på JMK är det tidigare oskrivna (vita!) bladet nu fyllt med text.

Av