JMK play

Konsten att nå sina drömmar

Publicerad: Tisdag 21 april 2015
Kategori: Praktiksummering hösten 2014

Image

Alla som har kommit någonstans började med en dröm som någon kallade för orealistisk. Istället för att inspireras att kämpa blir vi avrådda från att välja vägen till våra drömmar, men nu börjar kampen för framtiden.

Som barn får vi höra att allt är möjligt, om man bara är villig att jobba hårt för det.
Första steget är en utbildning, sedan ska man skaffa sig en vision och så den svåra biten, att jobba hårt för att komma till sitt mål. Någonstans på vägen går tron på möjligheter förlorat och istället gör vissa allt för att övertyga oss om att vara realistiska och strunta i det som de anser vara barnsliga drömmar. Konstruktiv kritik, som är kärnan i lärandet, blir ren kritik och många blir lämnade att tvivla på sina förmågor och sina möjligheter att nå hela vägen fram till drömmen som lockade dem till journalistiken. En person sa en gång att konstruktiv kritik egentligen bara är ”positiv” kritik. Man kan fråga sig hur världen skulle se ut om människor bara fick höra allt de gjorde dåligt? Svaret är enkelt. De skulle bli nedslagna, krossade och lämnade att plocka upp bitarna. 150 år efter att Herbert Fraser först myntade begreppet ”Survival of the fittest” då han läst Darwins Origin of the species visar det sig att detta fortfarande stämmer.

Så visst, drömmar må förbli drömmar och det är viktigt att ha ett realistiskt öga på verkligheten som den är. Men att säga att det inte går att uppnå sina drömmar stämmer inte. För det är först när man vågar drömma som man faktiskt kan uppnå dem.

En utbildning har som mål att beväpna sina studenter med de kunskaper som de behöver för att ta sig an sin framtid. Det bör den ha i alla fall. De som har lyxen att studera får större fördelar än bara möjligheten att skaffa ett jobb som betalar räkningar. Med det får de få som har turen på sin sida, medel att drömma. Turen handlar om att ha en lärare som inte bara lär ut, utan som också motiverar och inspirerar. Två ord som är betydligt viktigare än någon kunnat ana.

Den här texten ska handla om något som har bäring på mig som journalist. Jag kan ärligt säga att jag inte vet om, efter fyra års studier, haft mer än en sådan lärare. Inspirationen har jag handplockat från andra källor och motivationen, den antar jag kommer inifrån. För mig har journalistik aldrig funnits med på kartan. De mindre positiva prognoserna om arbetsmarknaden kan ha haft något att göra med det. Det började med en kärlek till den skrivande konsten. Därför studerade jag annat, medan jag frilansade på fritiden. På något sätt har jag lyckats skriva krönikor, recensioner, artiklar, kåserier och mer så jag vet att drömmar inte är omöjliga att uppnå, även om det kan verka så.

Under alla år jag har studerat, jobbat, skrivit och praktiserat, har jag lärt mig exakt hur viktigt det är att våga drömma. Eftersom det är första steget dit. Att drömma är en konst. Det är svårt och ibland kan det verka omöjligt, men att sikta på något annat än det du verkligen vill ha borde vara nästintill brottsligt. Om du frågar mig. Om du inte gissat det än så är jag en drömmare. Konsten att drömma - det gäller att vara noga med att välja vilka röster du lyssnar på. Och du; bara de starkaste överlever.

 
Av