JMK play

De obekväma

Publicerad: Tisdag 21 april 2015

Image

Sortera gamla arkivbilder i en lokal utan fönster. Skriva rena reklamtexter. Plötsligt få så få skift att du inte har råd med hyran. Vad kan hända journalister som kritiserar sina arbetsgivare?

- När jag gick ut Journalisthögskolan fick du i princip heltid på vilken redaktion som helst om du var någorlunda duktig, berättar en etablerad nyhetsjournalist som tog sin examen för snart 40 år sedan.

Det är svårt att inte känna sig missunnsam. Vad krävs för att man ska få heltid idag? Vilka egenskaper uppskattas av de tidningar och etermediekanaler som ska anställa oss? Att du är duktig är en självklarhet, du är också snabb och teknisk. Dessutom verkar många av arbetsgivarna vilja ha folk som inte ställer för mycket krav. Oavlönade praktikanter släpar kamerautrustning i snömodden mellan presskonferenser, allt med förhoppningen om ett framtida vikariat på tider som ingen annan vill jobba. 

– Kanske, säger arbetsgivaren, blir en plats ledig när NN går på föräldraledighet. Men det blir projektanställning.

En kollega, som valt att vara anonym, berättade för mig om reaktionerna hon fick när hon tackade nej till erbjudandet att gå från att vara betald reporter till att arbeta utan lön. Erbjudandet motiverades med att man ville ge henne chansen till att få in en fot på redaktionen – något som hon tyckte att hon redan hade klarat av efter sex månaders anställning. Förslaget gjorde många av hennes kolleger upprörda, flera ringde redaktionscheferna och uttryckte sitt missnöje.

Men en av de äldre journalisterna tog mig åt sidan och varnade mig för att bli en obekväm person på redaktionen. Han sa att rykten sprider sig fort och att det blir svårt att få jobb, berättar hon. 

En bekväm person är alltså, i detta fall, en person som jobbar gratis. En person som inte kritiserar sin arbetsgivare. Frågan är vad som händer med den nyhetsreporter som väljer att vara obekväm. Skickas man till kvällstidningens svar på Gulag: resebilagan? Dömd att skriva ”Rio – mer än bara samba” om och om igen. Hamnar man, utan någon som helst förklaring, på morgontidningens arkiv där man får tagga recept och gräva fram gamla filmrecensioner? När detta hände 12 anställda på Dagens Nyheter gjorde tidningen Journalisten ett reportage om situationen.

”Även medarbetare som är kvar på redaktionen har påverkats av att kolleger fått lämna redaktionen. De vill inte uttala sig offentligt eftersom de är oroliga för att få problem i framtiden. Nästa gång kanske det blir deras tur att hamna i ett projekt”, skriver Pär Jansson i artikeln.

De anställda på Dagens Nyheter är inte ensamma om den här oron. Granskande journalister tar idag unga skribenter åt sidan och varnar dem för att bli obekväma. Tidningar som själva säger sig granska makten reagerar, när deras anställda kritiserar dem, med att omplacera, skära ner på timmar, omstrukturera. Vågar du säga nej till orättvisor när det finns hundratals duktiga journalister som mer än gärna säger ja och tar din plats? Känslan av att vara utbytbar är ständigt närvarande. 

Min obekväma kollega valde att sluta jobba för personer som inte ville ge henne betalt. Men priset är högt.

– Jag har fått ta servitrisjobb nu. Redaktionschefen bad mig sluta direkt utan referenser, berättar hon. 

Av