JMK play

Är TV-nyheterna på väg att webba ut?

Publicerad: Onsdag 14 december 2011
Kategori: Praktiksummering hösten 2011

Image
Framtidens TV-nyheter?

De tablålagda nyhetssändningarna på tv kämpar för att behålla tittarsiffrorna. Livesändningar och direktrapporter efterfrågas av nyhetstörstande och otåliga tittare. Kanske är tv-nyheterna på webben på väg att ta över.

"Det är något som snurrar på skärmen, buffrar står det visst." 

"Jag hittar inte vad jag ska trycka på, det är så rörigt". 

Det är kommentarer jag har fått av mina föräldrar när jag bett dem att se mina inslag på Expressens webb-tv. Jag frågar Anders Wahlund, nyhetschef på Expressen TV, om det finns en möjlighet att man i framtiden kan ha en enklare version på sajten som riktar sig till en bredare publik? 

-Det finns absolut en möjlighet att göra det. Då kanske man inte kan välja vilka inslag man vill se i samma utsträckning men visst skulle man kunna ha en mer simpel version för nyhetsklipp. 

Kanske är det vad som behövs för att locka de där sista trångsynta gamlingarna? Sen kommer ingen att se de tablålagda nyhetssändningarna som inte har pinfärska nyheter. Eller? 

-Jag tror inte att det är så enkelt. I den allmänna debatten diskuteras hur tv-mediet likt papperstidningarna är på väg bort. Men jag tror att tv och webb-tv likt dagstidningarna och kvällstidningarna kommer att mötas någonstans på mitten. De behöver lära av varandra.  Jag låter Anders Wahlund på Expressen TV fortsätta:

-Traditionella nyhetssändningar lockar inte tittare på samma sätt längre. De måste bli bättre på flexibilitet, att livesända och inte vara så bundna vid de tablålagda sändningarna. I stället för att visa bandade inslag borde de ha reportern direkt på fältet. Webb-tv fungerar bäst vid stora nyhetshändelser som när en partiledare ska få sparken, ett gisslandrama eller ett stort brottsfall. Nyhetsinslagen som sänds senaste på kvällen på tv har tappat sitt nyhetsvärde.  

Längre nyhetsdokumentärer fungerar ju väldigt bra på SVT play, är det något man kommer få se även på kvällstidningarnas webb-tv? 

-Det är en vanesak. Allt eftersom folk vänjer sig vid att titta på webb-tv kommer även vi att kunna visa längre program. 

En av de saker som folk inte gillar med webb-tv är reklamen, hur kan man lösa det? 

-Vi har konsulter som ständigt laborerar med lösningar. Jag tror att man kommer att få leva med reklamen ett tag till eftersom betalningsviljan hos tittarna är låg. 

Att folk i större utsträckning vill ta del av direktrapporterade nyheter är positivt. Tv-nyheterna har mycket att lära av webb-tv på nyhetssajterna och kvällstidningarnas webb-tv har många småsaker att förbättra för att nå ut till en bredare målgrupp. Utvecklingen leder till fler, bredare och mer direkta nyheter vilket är positivt. Sedan återstår att se huruvida det ena konkurrerar ut det andra.

 

Av